Over het weer

Gedreven door de wind

Wat ballonvaren zo avontuurlijk maakt is dat je een luchtballon niet kan sturen. Hij heeft geen motor maar wordt puur en alleen gedreven door de wind. Ballonvaren is daarom afhankelijk van goed weer. Dat betekent dat het zicht goed moet zijn, de bewolking niet te laag, niet te veel wind en geen regen of (onweers)buien. De veiligheid van de ballonvaart staat bij ons altijd voorop. 

De meteo

Om luchtballon te kunnen varen hebben wij altijd de meest lokale, recente informatie nodig van de meteo, dus zo kort mogelijk voor de ballonvaart. Het weer in ons land is echter niet stabiel. Wij nemen dan ook pas de beslissing om het door te laten gaan een aantal uren voor de vaart. Toegegeven, dat is wel eens lastig.

Wanneer wij dat nodig achten controleren we de laatste gegevens met de meteo nog op het opstijgterrein, minuten voor we gaan starten. Laat u ook niet in de war brengen als u een bericht of SMS-je van ons ontvangt dat de ballonvaart doorgaat, terwijl het op dat moment bij u thuis pijpenstelen regent. Of het is prachtig weer en wij cancelen de vaart, omdat het te hard waait. Neemt u van ons aan dat wij ook graag willen dat de ballonvaart doorgaat, maar dat doen we alleen als we u echt een mooie en veilige vaart kunnen garanderen!

geen thermiek

Een ballonvaart vindt altijd plaats in de vroege ochtend of de laatste uurtjes van de dag, voordat het donker wordt. Dit heeft te maken met de thermiek die onder invloed van de zon ontstaat en turbulentie veroorzaakt. Deze is voor ballonvaren gevaarlijk. Net na zonsopkomst en relatief kort voor deze ondergaat is er geen thermiek. Daardoor stabiliseert de onderste luchtlaag en wordt de wind rustig. Dat is het beste moment om te gaan ballonvaren.

geen regen

Als het regent wordt de ballon nat (slecht voor het materiaal) en gaat het zicht achteruit. Daar kiezen we niet voor. Regen- of onweersbuien zijn voor ons gevaarlijk, vanwege de turbulentie en onverwachte windstoten. Daarom gaan we ook niet de lucht in als er een (onweers) bui te dichtbij is. Dat kan zelfs nog vele kilometers zijn! U hoeft zich geen zorgen te maken. U mag ervan uitgaan dat wij ons altijd terdege informeren of het verantwoord is het luchtruim te kiezen.