Ons programma

Wat kunt u verwachten?

Ieder ballonvaart is uniek, is anders en dat maakt deze sport ook zo bijzonder. Omdat het ballonvaren afhankelijk is van de windrichting en -snelheid weten we nooit precies waar we overheen komen of waar we gaan landen. Soms varen we hoog dan weer laag. Soms leggen we 5 km af, een andere keer 20 km. De ene keer gaan we over landelijk gebied dan weer over een stad. Ballonvaren kent dus veel variabelen. Wat u wel van ons mag verwachten is dat we ons uiterste best doen om u een onvergetelijke ballonvaart te bezorgen.

Het ballonprogramma

Ad Ballon biedt diverse ballonvaarten aan. Het ballonprogramma van een "standaard" ballonvaart duurt 3 a 4 uur. Hiervan zit u ongeveer een uur in de lucht. De rest van de tijd wordt besteed aan het inchecken, het rijden naar de opstijglocatie, het opbouwen van de luchtballon en na de landing weer het inpakken van het materiaal. Daarna toasten we op een goede ballonvaart en ontvangen de passagiers een aandenken. Meestal gebeurt dit in het weiland waar we geland zijn.

Het kan voorkomen dat we voor de vaart even op het veld moeten wachten totdat de wind voldoende is gaan liggen om te kunnen starten. Daarnaast gebeurt het ook wel eens dat de crew en uw volgauto niet direct bij de landing kan zijn. Plan daarom ruim de tijd voor een ballonvaart. 

Wanneer krijgt u bericht?

Ongeveer 2 uur voordat uw ballonvaart gepland staat, ontvangt u van ons een (SMS)-bericht, waarin u leest of de ballonvaart doorgaat. Als u geboekt staat voor de ochtendvaart, ontvangt u de avond voor de vaart voor 23.00 uur een sms of de vaart doorgaat. De reden dat dit zo laat is komt omdat we de allerlaatste update van de meteo nodig hebben voor de vluchtvoorbereiding. Vervolgens meldt u zich op de afgesproken tijd op de afgesproken plaats.  Het is belangrijk dat u op tijd bent. Houdt rekening met mogelijke vertraging onderweg door files. Het opstijgen van de luchtballon is gebonden aan een tijdstip.
 

Inchecken

Ballonvaart incheckenIn de meeste gevallen wordt het vertrek gepland vanuit de ballonbasis bij Ad Ballon in Galder. U checkt in bij onze incheckbalie, waar u de eerste instructies ontvangt. Wanneer iedereen er is vertrekken de piloot en crew met de ballon naar het opstijgveld. Passagiers rijden met hun volgauto achter de ballonauto aan. Denkt u er wel aan om een extra chauffeur mee te nemen die niet mee de lucht ingaat. Mocht dit laatste niet lukken, neem dan contact met ons op.

Soms stijgt de ballon op vanuit het weiland in de buurt van Ad Ballon, maar het kan ook voorkomen dat we vanwege de windrichting uitwijken naar een geschikt veld in één van de omliggende gemeenten. We kiezen altijd het veld dat het meest gunstig is om het maximale uit de ballonvaart te halen.

 

Tijdstippen van verzamelen

De onderstaande tabel geeft een indicatie van de tijden waarop u bij Ad Ballon wordt verwacht voor het begin van uw ballonvaart. 

 

 Maand        

 Ochtendvaart  

 Avondvaart

 Januari

 07:30

 14:15

 Februari

 07:00

 15:00

 Maart

 05:45

 16:00

 April

 05:30

 18:00

 Mei

 05:00

 18:45

 Juni

 05:00

 19:30

 Juli

 05:00

 19:15

 Augustus

 05:30

 18:15

 September

 06:00

 17:00

 Oktober

 07:00

 16:00

 November

 07:30

 14:00

 December

 07:30

 13:45


Ballonvaren is afhankelijk van goed weer. Het zicht moet goed zijn, de bewolking niet te laag, niet te veel wind en geen regen of (onweers)buien. De veiligheid van de ballonvaart staat bij ons altijd voorop. Het is helaas niet mogelijk om u heel lang tevoren op de hoogte te stellen of de ballonvaart door kan gaan. 

Opstijgen elders dan Breda?

Ballonvaart opstijgenVoor ballonvaarten die vanaf andere locaties in Nederland plaats vinden, wordt per locatie afgesproken waar passagiers, piloot en crew samenkomen. We varen onder andere vanuit Bergen op Zoom, Eindhoven, Den-Bosch en Nijmegen. Voor andere locaties kunt u altijd contact met ons opnemen.

Voor vaarten op locatie dient u zelf het vervoer te organiseren zowel naar het opstijgveld als ook na de landing terug naar waar u vandaan komt. Op de plaats waar de ballon landt, ontvangt men een aandenken en toasten we met champagne op de ballonvaart.

Het hele jaar door ballonvaren

Bij Ad Ballon varen we in principe alle dagen, het hele jaar door.
Natuurlijk is het uitvalpercentage in de herfst en winter wel wat hoger,
maar ook dan maken we de mooiste ballonvaarten. We plannen dus gewoon alle dagen in. Dat moet ook wel, want je weet immers nooit wanneer het goed weer is in Nederland. Of je ook echt kunt ballonvaren op de geplande dag is altijd afhankelijk van het weer op dat moment.

De ballon volgen

De luchtballon volgenNa de start volgt de crew de luchtballon over de weg. Piloot en crew hebben contact met elkaar via de luchtvaartradio, maar er wordt vooral ook “op zicht” gevolgd. De koers en de afstand die de ballon aflegt, zijn afhankelijk van de snelheid van de wind en uit welke richting deze waait.

Sinds COVID-19 hebben wij het beleid voor het vervoer van passagiers aangepast. Het vervoer naar de startlocatie en vanaf de landingslocatie wordt door uzelf geregeld. Het is bijvoorbeeld mogelijk om U af te laten zetten en op te laten halen door vrienden of familie, maar het wordt aangeraden om ze achter onze crew aan te laten rijden. Ook voor kijkers is het een avontuur om de ballonvaart "live" te volgen en mooie plaatjes vanaf de grond te kunnen schieten. De ballonvaart duurt gemiddeld een uur, afhankelijk van het weer en de landingsmogelijkheden. Zorg ervoor dat er voldoende brandstof in de tank van uw auto zit en noteer eventueel het telefoonnummer van de crew voor het geval jullie elkaar kwijtraken.

Mocht het niet lukken om zelf het vervoer te regelen, neem dan contact met ons op.

 

Kleding

Ballonvaren is een sportieve buitenactiviteit. Trek daarom makkelijke kleding aan, het liefst met lange mouwen. Als u zich kleedt alsof u een boswandeling gaat maken, aangepast aan de temperatuur van die dag, dan bent u goed voorbereid. Voor winterse ballonvaarten kleedt u zich natuurlijk warmer dan voor zomerse vaarten. Vooral dikke sokken zijn dan aan te raden. In de ballon ga je met de wind mee, dus veel kouder dan op de grond is het niet in de mand. De brander geeft ook enige warmte af.

Wat de schoenen betreft: liefst geen hakken, maar stevige stappers. Bij voorkeur waterdicht of laarzen. De weilanden waar we opstijgen en landen kunnen soms drassig worden of met dauw bedekt zijn. Een petje of hoed kan handig zijn om uw nek te beschermen tegen de warmte van de brander. Petjes zijn ook te koop bij Ad Ballon voor slechts €7,50 per stuk.

Na de landing

Na de ballonvaartHet is een sport voor de crew om bij de landing aanwezig te zijn. Diverse omstandigheden kunnen er echter wel eens de oorzaak van zijn dat dat niet altijd meteen lukt. Zodra de luchtballon aan de grond staat wordt deze weer ingepakt. Uw hulp daarbij is zeker welkom.

Ballonvaren is een teamsport en vele handen maken licht werk. Na het opruimen van de ballon toasten we samen op de ballonvaart en ontvangt u een vaarbewijs als aandenken aan uw ballonvaart.