Vraag en antwoord

Handig om te weten

Ballonvaren doet u niet iedere dag, misschien gaat u pas uw allereerste ballonvaart maken. We kunnen voorstellen dat u vragen heeft. We hebben een aantal van de meest voorkomende vragen alvast voor u onder elkaar gezet.

Hoe moet ik inchecken?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQAls u bij Ad Ballon aankomt, moet u zich met uw tickets meteen even inchecken bij de speciale balie in de passagiersontvangstruimte. Zorg ervoor dat de naam van diegene die mee gaat varen op het ticket is ingevuld. Daarnaast wordt het gewicht van de passagiers gevraagd tijdens het inchecken, zodat de piloot een veilige vaartplanning kan maken ten aanzien van het gasverbruik. 

Bij vaarten die plaatsvinden vanaf een andere locatie wordt er verzameld op het afgesproken plaats. In dat geval neemt u de ingevulde tickets mee. De piloot heeft een lijst met deelnemers bij zich voor verificatie.

Is het koud daarboven?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQNee. Een koud gevoel wordt mede veroorzaakt door tegenwind. In een ballon vaar je echter “met de wind mee” dus dan heb je daar geen last van. Ook de brander geeft enige warmte af.

Ballonvaren is natuurlijk wel een buitenactiviteit. Voor de opstijging en na de landing sta je in het open veld.

Het beste is om je kleding aan te passen aan de temperatuur van die dag (alsof je een flinke boswandeling gaat maken). Handig is om  een paar "laagjes" aantrekken. In de winter kleed je je natuurlijk dikker aan dan in de zomer. Vergeet dan vooral niet om dikke sokken aan te doen.

Waar wordt er opgestegen?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQBij ballonvaarten in de regio van Breda verzamelen passagiers, crew en piloten bij Ad Ballon. Na het inchecken en het klaar zetten van de ballonspullen gaan we naar één van de opstijgvelden in de regio. Afhankelijk van de windrichting wordt kort voor het vertrek gekozen voor de meest geschikte locatie. Richtlijn daarbij is een ballonvaart van ongeveer een uur.

Het is van belang om de opstijglocatie zo te kiezen dat je aan het einde van de vaart in een landelijk gebied de ballon aan de grond kunt zetten. Soms wordt opgestegen vanaf het weiland achter de ballonbasis, maar het is ook mogelijk dat we naar een veld rijden in Rijsbergen, Zundert of bijvoorbeeld Baarle Nassau.

Voor vaarten vanaf andere locaties zijn een aantal vaste opstijgplaatsen beschikbaar.

Camera meenemen?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQAbsoluut! Het is zeer de moeite waard om uw (video) camera mee te nemen. Niet alleen vanuit de lucht kunt u prachtige foto's maken, maar ook de opbouw van de ballon levert veel kleurrijke plaatjes op. Belangrijk: uw camera gaat mee op eigen risico. Ad Ballon kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of schade. Berg uw apparatuur op in een beschermend tasje, voordat de ballon gaat landen. En vergeet niet om af en toe de camera even weg te leggen, om optimaal te genieten van uw vaart!

Hoe bestuur je een luchtballon?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQEen luchtballon is niet bestuurbaar. De koers van de ballon is afhankelijk van de windrichting. Zo vaar je bij een noordenwind richting het zuiden. De afstand die je vaart, wordt bepaald door de windsnelheid. Gemiddeld is de afstand zo’n 10 tot 20 km per vaart, maar in de lucht bevinden zijn meestal luchtlagen met een verschillende richtingen en snelheden. Door meer of minder te branden kunnen we hoger of lager varen, en zo de ballon in een bepaalde richting manoeuvreren. Dit kan dus een variatie in de route geven en verklaren waarom de verschillende ballonnen verschillende kanten op gaan.

Ballonvaren als je zwanger bent?

Nee, om elk risico van een miskraam uit te sluiten, neemt Ad Ballon geen zwangere vrouwen mee in de ballonmand. Passagiers zijn verplicht om een eventuele zwangerschap vooraf bij de boeking te melden. Ook als je nog maar net zwanger bent, moet je aan de grond blijven.

Welk jaargetijde is het beste?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQBallonvaren kan in elk jaargetijde. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charmes voor een mooie ballonvaart. In het voorjaar en in de zomer is de kans op goed ballonweer echter het grootst. Toch kan het bij stralend weer voorkomen dat de vaart niet doorgaat. Niet de zon, maar de snelheid van de wind is bepalend voor het doorgaan van een ballonvaart. Soms lijkt het rustig weer maar kan er op “boomtophoogte” toch teveel wind staan, waardoor de vaart niet door kan gaan.

Het weer in Nederland is erg onstabiel. Prachtige, warme zomers, worden afgewisseld met zomers met regen en veel wind. Daarom blijft het voor ballonvaarders zaak om het weer van dag tot dag te volgen.

In de zomer heb je de meeste kans om te varen, maar in de winter en herfst kun je ook prachtige ballonvaarten maken. Denk hierbij aan de kleurrijke herfstbossen, de mooie heldere winterse luchten en de strakbevroren akkers. Uiteraard varen we ook dan alleen met rustig weer.

Vanaf welke leeftijd?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQDe minimale leeftijd  om met de ballon mee te mogen onder begleiding is 7 a 8 jaar.  Kinderen die jonger zijn, hebben vaak geen geduld of zijn te klein om over de rand van de mand heen te kunnen kijken (1.25 m.). Ze moeten een uur (stil) kunnen staan en instructies kunnen begrijpen en opvolgen voor wat betreft de landingsprocedure. Voor kinderen is het opbouwen en de opstijging van de ballon vaak al imponerend genoeg. Wilt u een kind zonder begeleiding mee laten varen is de grens 12 jaar.

Wat ouderen betreft is er geen leeftijdgrens. Men dient te beschikken over een redelijk goede gezondheid. De passagier is zelf verantwoordelijk om gezondheidsklachten vooraf bij de boeking te melden. Er zijn geen zitplaatsen aan boord. De oudste passagier van Ad Ballon die overigens enthousiast een ballonvaart heeft gemaakt, was 96 jaar.

En als je slecht ter been bent?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQAd Ballon heeft daarvoor speciaal een aangepaste mand met een "deurtje" en 2 stoelen. Zo hoeft leeftijd of een lichamelijke beperking u niet te hinderen om ook een fantastische ballonvaart te maken! N.B. Deze ballon kan alleen als prive vaart geboekt worden voor 6 personen.

Waar landt de luchtballon?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQOmdat je een luchtballon niet kunt sturen, weet de piloot vooraf niet precies waar hij gaat landen. Als landingsterrein wordt meestal een braakliggend stuk grond gebruikt, een lege akker of een weiland zonder vee. Soms moet de piloot echt even zoeken naar het meest geschikte veld. Het is belangrijk dat de piloot daarbij de gegevens van het  weer goed interpreteert. Hij wil aan het einde van de vaart in een landelijk gebied uitkomen en niet boven de stad.

Waarom een petje?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQVeel passagiers vinden het prettig om een petje of hoedje op te hebben tijdens de vaart. De brander van de ballon geeft nl wat warmte naar beneden af. Een pet biedt daartegenbescherming aan de nek en het hoofd. Dit geldt vooral voor lange passagiers of mensen met weinig haar. Bent u uw petje vergeten ? Wij verkopen exclusieve Ad Ballon-caps voor € 7,50  per stuk. Vraag hier naar bij de incheckbalie.

Hoe kom ik na de ballonvaart terug?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQHet vervoer naar de startlocatie en vanaf de landingslocatie wordt door uzelf geregeld. Het is bijvoorbeeld mogelijk om u af te laten zetten en op te laten halen door vrienden of familie, maar het wordt aangeraden om ze achter onze crew aan te laten rijden. 

Bij ballonvaarten in de regio Breda verzamelen passagiers en kijkers bij Ad Ballon in Galder. Na het inchecken rijden de piloot en crew in de ballonwagen naar de opstijgveld, gevolgd door passagiers en kijkers in hun eigen auto. Vanaf de locaties buiten de regio Breda, vindt het inchecken op het opstijgveld plaats. Als de ballon is opgebouwd, stapt u in en begint u aan een onvergetelijke ballonvaart.

Ook voor kijkers is het een avontuur om de ballonvaart "live" te volgen en mooie plaatjes vanaf de grond te kunnen schieten. De ballonvaart duurt gemiddeld een uur, afhankelijk van het weer en de landingsmogelijkheden. Zorg ervoor dat er voldoende brandstof in de tank van uw auto zit en noteer eventueel het telefoonnummer van de crew voor het geval jullie elkaar kwijtraken.

Wat gebeurt er na de landing?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQNa de landing wordt de ballon gezamenlijk ingepakt, dit duurt ongeveer een half uurtje. E.e.a. is afhankelijk van het terrein en of de crew snel ter plekke is. Hierna krijgt u een certificaat uitgereikt en een drankje aangeboden om samen te toasten op de vaart. 

Ballonpiloot worden

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQAls je ballonpiloot wilt worden, dien je het EASA BPL te behalen. Hiervoor moet je, na medische goedkeuring, eerst examens doen in de theoretische vakken meteorologie, navigatie, luchtvaartwetten en -voorschriften, ballontechniek, vliegfysiologie en radiotelefonie. Deze landelijke examens worden vier maal per jaar door de Inspectie Verkeer & Waterstaat (I.V.W.) divisie luchtvaart afgenomen.

Er bestaat in Nederland geen ballonvaartschool. Voor de praktijklessen ga je in de leer bij een gebreveteerde ballonvaarder die een aantekening flight instructor heeft. Minimaal 15 lessen en 1 solovaart zijn vereist voor je 'af mag varen'. Het praktisch examen bestaat uit een ballonvaart onder toezicht van een Rijks-gecommitteerde. Voor elke maat ballon staat een minimaal aantal vaaruren per jaar die je moet uitvoeren om je brevet te behouden.

Om vast te stellen of je al deze stappen wilt nemen is het handig om eerst eens een tijdje te gaan crewen. Bij Ad Ballon is altijd plaats voor nieuwe crewleden!

 

Hoe kan ik crewlid worden?

Ballonvaart Ad Ballon Breda - FAQBijna iedereen kan crewlid worden. Als je tijd hebt, graag met mensen omgaat en het leuk vindt om actief met ballonvaren bezig te zijn, kun je je hiervoor opgeven. Een rijbewijs, bij voorkeur BE, is daarbij absoluut handig en is een pré. Heb je ook nog ervaring met het rijden met aanhangers dan is dat helemaal geweldig.

Verder is het is praktisch als je goed kunt kaartlezen. Je kunt je bij Ad Ballon telefonisch (076 514 53 72) of via info@adballon.nl aanmelden. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek en een rondleiding. Niet alleen mannen, maar juist ook vrouwen kunnen crew worden. Daarnaast zijn gepensioneerden, vutters en WAO'ers welkom.

Het 'crewen' is een vrijwilligersactiviteit. Als tegenprestatie voor je tijd en inzet mag je af en toe zelf een ballonvaart mee maken.

De crew-bezigheden bestaan uit: het klaarzetten van de ballonmaterialen, het rijden naar het opstijgveld, het opbouwen van de ballon en deze na de opstijging over de weg volgen. 'Op zicht' en via de luchtvaartradio houd je contact met de piloot. Zodra de ballon geland is worden de spullen weer ingepakt en rijden we terug naar Ad Ballon. Daar drinken we ter afsluiting gezellig een drankje met elkaar.

Per ballonvaart zijn minimaal twee crewleden nodig. In de winter vinden de ballonvaarten 's middags plaats en in de zomers 's avonds. Ook hebben we door het jaar heen diverse ochtendvaarten. Je kunt zo vaak crewen als je zelf wilt. De planning gebeurt in overleg. De totale activiteit duurt circa 4 1/2 uur.