Geschiedenis

Historisch overzicht

In deze tijdlijn staan een aantal van de mijlpalen en hoogtepunten in de geschiedenis van Ad Ballon. De lijst is zeker niet compleet. Als pionier van het ballonvaren in Nederland valt er natuurlijk veel te vertellen.

Naast het commerciële ballonvaren met passagiers is er regelmatig gezocht naar andere uitdagingen zoals het zetten van records en het meedoen aan (internationale) wedstrijden en ballonmeetings.

2015
Mei
Henk Broeders voor de 16e keer Nederland kampioen
17 Mei 2015

De open Nederlandse kampioenschappen werden gehouden in Vielsalm, in de Belgische Ardennen. Aan de wedstrijd deden 58 piloten mee uit diverse landen. Henk won hiermee een startbewijs voor het WK 2016 in Japan.

2012
Jul
Speciale ballonmand voor mensen met beperking
01 Jul 2012

In 2012 wordt bij Ad Ballon een bijzondere nieuwe activiteit geïntroduceerd: ballonvaren voor passagiers met een lichamelijke beperking en hun begeleiders. Vaak zijn het gasten van Nationale Vereniging de Zonnebloem.

1998
Jun
De eerste grote passagierballon
02 Jun 1998

Ad Ballon schaft zijn eerste grote passagiersballon aan, de PH-ACK. Tot voor die tijd konden er max 5 mensen mee omhoog. De ontwikkelingen in de ballonvaart hadden niet stil gezet. Met 4 branders ipv 2, een mand met compartimenten en een aangepast adequaat landingsysteem was het mogelijk om deze (grote) stap te zetten. Enorm imponerend was het zeker om deze afmeting voor het eerst opgeblazen te zien.

1991
Mei
De eerste Special Shape
13 Mei 1991

Ad Ballon schaft de eerste "special shape ballon" aan in de vorm van een Nederlandse windmolen, de ph-maj.

1987
Mar
Henk Broeders in dienst
01 Mar 1987

Henk Broeders, nu chiefpilot, vanaf zijn tienertijd al crew bij het ballonvaren, haalt zijn brevet en komt in dienst van Ad Ballon.

1986
Jun
Recordvaart passagiers
06 Jun 1986

50 passagiers in een keer mee omhoog in de Nashua ballon! Opstijgplek was vliegveld Lelystad. Ad Haarhuis was gevraagd voor de de functie van de hoofdpiloot. Van de Nederlandse overheid moesten er eerst 4 testvaarten gemaakt worden. Duizelingwekkend grote ballon, er paste wel 3 ballonnen in het formaat waar Ad Ballon in die tijd mee voer. Deze ballon is na de poging niet meer ingezet en bestaat zelfs niet meer.

1985
Jan
Eerste alpenvaart
07 Jan 1985

In 1985 werd de eerste ballonvaarten in de Alpengemaakt. Dit gebeurde vanuit de zwitserse plaats "Chateau D'oex". Jaarlijks wordt hier een ballonmeeting gehouden. Spannend en leerzaam omdat het varen in berggebied weer andere kennis en ervaring vereiste. Sindsdien gaat er regelmatig gaat een team van Ad Ballon naar de bergen. De ballonmeetings in Filzmoos of Mauterndorf (Oostenrijk) worden afwisselend bezocht.

1983
Aug
Ad Ballon opgericht
01 Aug 1983

Ad Haarhuis begint zijn eigen ballonbedrijf in 1983 en noemt het "Ad Ballon". De eenmanszaak opereert vanuit een kraakpand in Breda (Tulpenstraat) . De voormalige garage/loods biedt voldoende ruimte voor een kantoorplek, en de opslag van het ballonmateriaal.

1980
Jun
Hot Balloon
05 Jun 1980

Zoals bij zovelen begon ballonvaren voor Ad als hobby. Maar al snel werd het zijn beroep. Eerst gebeurde dat in de stichting Hot Balloon, waarin naast Ad ook zijn moeder, broers en zussen actief waren. Broer Jan en zwager Leon waren inmiddels ook opgeleid. Nelly Haarhuis, Ad zijn moeder bracht vele uren door achter de naaimachine om de ballon te repareren. Kennis van de meteo mbt de ballonvaart was een stuk beperkter dus was er nog al eens schade aan de ballon.

1974
Aug
Eerste ballonles
10 Aug 1974

Ad Haarhuis krijgt zijn eerste les ballonvaren van Simon Faithful.

1973
Apr
Kennismaken ballonvaart
25 Apr 1973

Ad Haarhuis is voor het eerst betrokken bij de opstijging van een heteluchtballon. Dit was de PH-BEN.