Geschiedenis

Historisch overzicht

In deze tijdlijn staan een aantal van de mijlpalen en hoogtepunten in de geschiedenis van Ad Ballon. De lijst is zeker niet compleet. Als pionier van het ballonvaren in Nederland valt er natuurlijk veel te vertellen.

Naast het commerciële ballonvaren met passagiers is er regelmatig gezocht naar andere uitdagingen zoals het zetten van records en het meedoen aan (internationale) wedstrijden en ballonmeetings.

2024
Jun
ict10.jpg
Eerste ballonvaart PH-ICT
06 Jun 2024

Donderdag 6 juni was het eindelijk zover. Na meerdere keren uitstellen vanwege het slechte weer hebben we vandaag de eerste vaart gemaakt met de PH-ICT. Deze nieuwe ballon van Lagarde Groep uit Barneveld is een nieuwe ballon met ruimte voor 8 passagiers. Op naar nog heel veel mooie vaarten!

2023
Dec
thumbnail_img_5585.jpg
Welkom PH-SJK
23 Dec 2023

Sinds half december hebben wij een extra ballon aan onze vloot mogen toevoegen de PH-SJK. ( SJaKie) Deze prive ballon van onze piloot Sven de Hoogd zal gevaren gaan worden op evenementen en gebruikt worden voor fun vaarten en om te reizen.

Okt
lagarde.jpg
PH-ICT
25 Okt 2023

Met trots delen wij mee dat wij begin 2024 een nieuwe luchtballon aan onze vloot mogen toevoegen. Een nieuwe Ultra Magic N-210, voor de Firma Lagarde uit Barneveld. Deze luchtballon zal gaan varen onder haar registratie PH-ICT. Lagarde is de specialist in ICT, communicatie en beveiliging. Wij zijn trots dat deze specialist voor Ad Ballon Ballonvaarten B.V. heeft gekozen voor deze mooie samenwerking.

Mar
svenenkoen.jpg
Geslaagd!
15 Mar 2023

Op 15 maart legde Sven zijn praktijk examen af om zelfstandig ballon te kunnen en mogen varen. Rond de klok van 17h is hij opgestegen vanuit Overmere (een kleine Belgische gemeente in de buurt van Gent). Zijn examinator, Koen Audenaert, onderwierp hem tijdens de vaart aan diverse opdrachten waar Sven zonder moeite aan kon voldoen. Tenslotte werden er nog een aantal kritische theorie vragen op hem afgevuurd, die hij uiteraard ook juist wist te beantwoorden. Uiteindelijk is hij na een rustige en stabiele vaart geland in het zuiden van de gemeente Stekene. Daar werd hem na de landing meegedeeld dat hij met glans geslaagd was! Sven is al sinds hij een klein jongetje was betrokken bij Ad Ballon als enthousiast crew lid. Het ballonvaren is dus een onderdeel van zijn leven en niet zomaar een hobby! Sven zal nu eerst een vijftigtal ballonvaarten gaan maken om vervolgens nog een commercieel ballonvaart examen af te leggen en dus in de snelle toekomst hopelijk veel ballonvaarten voor Ad Ballon gaan uitvoeren! Wij wensen Sven heel veel veilige vaarten, veel mooi ballonweer en vooral heel veel plezier bij het uitoefenen van zijn passie!

Jan
adballonverkocht.jpeg
Ad Ballon verkocht
01 Jan 2023

Ad Haarhuis oprichting van Ad Ballon heeft per 1 januari 2023. Het bedrijf verkocht aan zijn piloten Maikel Kouwenberg en Sven de Hoogd. Ad moet stoppen per 1 aug 2023 als commercieel ballonvaarder i.v.m. 70 jarige leeftijd. Vanaf 70 jaar mag je nog wel ballonvaren maar geen commerciële ballonvaarten meer uitvoeren.

2022
Jun
Vervoerbeleid aangepast
01 Jun 2022

Sinds COVID-19 hebben wij het beleid voor het vervoer van passagiers aangepast. Het vervoer naar de start locatie en vanaf de landing locatie wordt door uzelf geregeld. Het is bijvoorbeeld mogelijk om U af te laten zetten en op te laten halen door vrienden of familie, maar het wordt aangeraden om ze achter onze crew aan te laten rijden. Ook voor kijkers is het een avontuur om de ballonvaart "live" te volgen en mooie plaatjes vanaf de grond te kunnen schieten. De ballonvaart duurt gemiddeld een uur, afhankelijk van het weer en de landingsmogelijkheden. Zorg ervoor dat er voldoende brandstof in de tank van uw auto zit en noteer eventueel het telefoonnummer van de crew voor het geval jullie elkaar kwijtraken.

2020
Jan
Ad Haarhuis 45 jaar ballonbrevet!
27 Jan 2020

Ad Haarhuis kwam in 1972 in aanraking met de ballonvaart via “Jan IJzermans, de vader van een goede vriend van hem. In Nederland waren toen alleen gasballonvaarders. Jan haalde voor een publiciteits project van “Benegas” een heteluchtballon naar Nederland. Deze werd o.a. gevaren door de Engelse heteluchtballonvaarder Simon Faithfull die destijds in Nederland woonde. Ad, gegrepen door het “ballon-virus” wilde ook graag zijn brevet halen. Simon, leidde hem op. Voor het examen, moest Ad naar Engeland. Op 27 januari 1975 slaagde hij daar voor zijn brevet. In april 1975 volgde de Nederlandse gelijkstelling. Ad werd hierdoor de eerste Nederlands gebreveteerde heteluchtballonvaarder.

2015
Mei
Henk Broeders voor de 16e keer Nederland kampioen
17 Mei 2015

De open Nederlandse kampioenschappen werden gehouden in Vielsalm, in de Belgische Ardennen. Aan de wedstrijd deden 58 piloten mee uit diverse landen. Henk won hiermee een startbewijs voor het WK 2016 in Japan.

2012
Jul
Speciale ballonmand voor mensen met beperking
01 Jul 2012

In 2012 wordt bij Ad Ballon een bijzondere nieuwe activiteit geïntroduceerd: ballonvaren voor passagiers met een lichamelijke beperking en hun begeleiders. Vaak zijn het gasten van Nationale Vereniging de Zonnebloem.

1998
Jun
De eerste grote passagierballon
02 Jun 1998

Ad Ballon schaft zijn eerste grote passagiersballon aan, de PH-ACK. Tot voor die tijd konden er max 5 mensen mee omhoog. De ontwikkelingen in de ballonvaart hadden niet stil gezet. Met 4 branders ipv 2, een mand met compartimenten en een aangepast adequaat landingsysteem was het mogelijk om deze (grote) stap te zetten. Enorm imponerend was het zeker om deze afmeting voor het eerst opgeblazen te zien.

1991
Mei
De eerste Special Shape
13 Mei 1991

Ad Ballon schaft de eerste "special shape ballon" aan in de vorm van een Nederlandse windmolen, de PH-MAJ.

1986
Jun
Recordvaart passagiers
06 Jun 1986

50 passagiers in een keer mee omhoog in de Nashua ballon! Opstijgplek was vliegveld Lelystad. Ad Haarhuis was gevraagd voor de de functie van de hoofdpiloot. Van de Nederlandse overheid moesten er eerst 4 testvaarten gemaakt worden. Duizelingwekkend grote ballon, er paste wel 3 ballonnen in het formaat waar Ad Ballon in die tijd mee voer. Deze ballon is na de poging niet meer ingezet en bestaat zelfs niet meer.

1985
Jan
Eerste alpenvaart
07 Jan 1985

In 1985 werd de eerste ballonvaarten in de Alpengemaakt. Dit gebeurde vanuit de zwitserse plaats "Chateau D'oex". Jaarlijks wordt hier een ballonmeeting gehouden. Spannend en leerzaam omdat het varen in berggebied weer andere kennis en ervaring vereiste. Sindsdien gaat er regelmatig gaat een team van Ad Ballon naar de bergen. De ballonmeetings in Filzmoos of Mauterndorf (Oostenrijk) worden afwisselend bezocht.

1983
Aug
Ad Ballon opgericht
01 Aug 1983

Ad Haarhuis begint zijn eigen ballonbedrijf in 1983 en noemt het "Ad Ballon". De eenmanszaak opereert vanuit een kraakpand in Breda (Tulpenstraat) . De voormalige garage/loods biedt voldoende ruimte voor een kantoorplek, en de opslag van het ballonmateriaal.

1980
Jun
Hot Balloon
05 Jun 1980

Zoals bij zovelen begon ballonvaren voor Ad als hobby. Maar al snel werd het zijn beroep. Eerst gebeurde dat in de stichting Hot Balloon, waarin naast Ad ook zijn moeder, broers en zussen actief waren. Broer Jan en zwager Leon waren inmiddels ook opgeleid. Nelly Haarhuis, Ad zijn moeder bracht vele uren door achter de naaimachine om de ballon te repareren. Kennis van de meteo mbt de ballonvaart was een stuk beperkter dus was er nog al eens schade aan de ballon.

1974
Aug
Eerste ballonles
10 Aug 1974

Ad Haarhuis krijgt zijn eerste les ballonvaren van Simon Faithful.

1973
Apr
Kennismaken ballonvaart
25 Apr 1973

Ad Haarhuis is voor het eerst betrokken bij de opstijging van een heteluchtballon. Dit was de PH-BEN.