Ballonverhalen
MADAME BLANCHARD 1810

MADAME BLANCHARD 1810

Madame Blanchard was de eerste vrouwelijke ballonvaarster en de meest romantische aeronaut van de geschiedenis. Ze leefde van 1778 tot 1819, zij was de vrouw van de net zo bekende luchtvaartpionier Jean-Pierre Blanchard die het Kanaal over stak vanuit Dover naar Calais met de Amerikaanse Dr.Jeffries in 1785. Madame Madeleine –Sophie Blanchard maakte haar eerste ballonvaart in 1804 en werd al spoedig een populaire showvrouw. Zij was een klein stoutmoedig vrouwtje met een neurotische angst voor lawaai en voor rijtuigen die s’avonds laat nog reden.

Napoleon Bonaparte benoemde haar als Aeronaut van de officiële Festivals, een functie waarmee ze Andre-Jacques Garnerin opvolgde. Een van haar meest opzienbarende shows was op 24 juni 1810 ter gelegenheid van het huwelijk van Napoleon met Marie-Louise van Oostenrijk. Het evenement vond plaats aan de Champs du Marche in bijzijn van de Militaire School en het keizerlijk paar. De ballon was gevuld met waterstof en gedecoreerd met keizerlijke adelaars, volants en een vrouwenfiguur.


Zwevend erboven en verankerd aan de top was een kleine stervormige ballon bevestigd als decoratieve voorzorgsmaatregel. De ballon was nauwkeurig geportretteerd, gemaakt door Jacques Alexandre Charles, die de eerste ballon maakte zonder vuur, maar vulde met waterstof. Om deze Charliere Ballon, genoemd naar de maker, zat geen net zoals gebruikelijk, omdat het anders de decoratie ervan zou verbergen, de delicate kleine mand was in de vorm van een schelp gemaakt en vormde de nek van de ballon. Madame Blanchard zwaaide met de vlag, de driekleur en gekleurde wimpels vielen op de grond als gracieus teken dat de crew de touwen los kon te laten. Ademloos keken de duizenden mensen toe hoe deze kleine vrouw met die elegante ballon opsteeg.

Ballonvaren was een riskante bezigheid in die tijd. Blanchard maakte in totaal meer dan 60 ballonvluchten waarbij er vaak iets mis ging. Ze verloor verschillende keren haar bewustzijn, werd geconfronteerd met bijzonder lage temperaturen en verdronk op een keer bijna in een moeras toen haar ballon daar neerstortte.
Op 6 juli 1819 steeg ze ’s avonds op vanuit de Jardins de Tivoli in Parijs, duizenden toeschouwers zagen haar opstijgen, ze stak zelf vuurwerk af en de ballon vatte vlam, kwam terecht op het dak van een huis en Madame Blanchard overleefde de val niet. Zij was daarmee ook de eerste vrouw die omkwam bij een luchtvaartongeval.
Heel Parijs stroomde toe om haar te zien liggen in de Rue de Provence. Madame Blanchard was een heldhaftige dame met veel gevoel voor stijl en show,haar spectaculaire daden waren in heel Europa bekend en zijn nooit meer geevenaard.

Terug naar vorige pagina