Nieuws
Ad Haarhuis moet tegen zijn zin in stoppen

Ad Haarhuis moet tegen zijn zin in stoppen

Nog even en een icoon in de Nederlandse ballonluchtvaart houdt ermee op. Noodgedwongen, want Bredanaar Ad ‘Ballon’ Haarhuis wordt 70 en dan mag hij volgens Europese regelgeving niet meer als commercieel ballonvaarder de lucht in.

En dus komt er een einde aan vijftig jaar professionele ballonvaart die Haarhuis achter de rug heeft. Hij geldt als een van de pioniers van de ballonvaart in ons land, in 1973 steeg hij voor het eerst op. Rond de vijfduizend vaarten volgden.

,,Nog een stuk of twintig te gaan”, vertelt de Bredanaar. Weemoed klinkt door in zijn stem. Hij vindt het verschrikkelijk dat hij moet stoppen ,,Ik wist natuurlijk dat het eraan zat te komen, maar naarmate de datum van 2 augustus – mijn verjaardag – nadert, geeft het toch een vreemd gevoel als je met de neus op de feiten wordt gedrukt.” Hij mag overigens nog wel varen, zolang hij een brevet heeft. ,,Maar commerciële vaarten, met passagiers, die mogen niet meer.”

Regels rond commercieel ballonvaren zijn op Europees niveau afgestemd. Volgens Haarhuis is de maximum leeftijd in 2010 op 70 jaar gezet. ,,Maar waarom eigenlijk? Ik ben op en top gezond, mijn gezondheid wordt elk jaar gecheckt. Ik doorsta de controles telkens glansrijk. Als ballonvaarder weet je dat je veel moeite moet doen om gezond te blijven. Ballonvaren is fysieke arbeid. Dus sport ik veel, blijf ik in beweging en kan niet niet zomaar elke avond gaan stappen. Maak dan de keuring strenger, keur iedereen van 70 jaar en ouder elk halfjaar in plaats van jaarlijks.”

Wat hij nog belangrijker vindt dan het feit dat hij moet stoppen, is de maatschappelijke consequentie van het verplicht stoppen met werken in zijn algemeenheid. ,,Er zijn zoveel handen nodig tegenwoordig, om alle taken in de maatschappij te vervullen. Mensen die willen werken moet je niet afremmen of uit het proces halen.”

Bedrijf verkocht
Maar goed, Haarhuis heeft zich er bij neergelegd dat hij begin augustus een punt moet zetten achter zijn loopbaan als commercieel ballonvaarder.
Inmiddels heeft hij zijn bedrijf Ad Ballon verkocht aan piloten Maikel Kouwenberg en Sven de Hoogd, met wie hij al jaren samenwerkt. ,,Want ik heb geen zin om op mijn zeventigste als manager achter het bureau te gaan zitten.”
De aanstaande leegte voelt hij nu al. ,,Al die mensen om me heen, de crew, de piloten, leveranciers, klanten, iedereen met wie je in de ballonvaart contacten heb. Die zal ik echt gaan missen.”

Een ander perspectief
Hij mag dan duizenden ballonvaarten op zijn naam hebben, elke keer is speciaal. Als we hem op deze zondag spreken, staat hij op het punt opnieuw te gaan varen. ,,Wanneer ik in het mandje van de ballon ben en naar boven ga, valt alles even weg, neem ik afstand van het aardse. Je zweeft, het is magisch. Je ziet de wereld letterlijk vanuit een ander perspectief. Straks ga ik weer omhoog, ik weet nu al dat ik dat gevoel weer zal hebben. Fantastisch.”

Haarhuis heeft meegedaan aan talloze wedstrijden en ballonmeetings in binnen- en buitenland. De mooiste plekken om te varen? ,,Alles is mooi. Maar hoge gebergten zoals de Alpen zijn waanzinnig. Dan stijg je zeg maar boven de vogels uit.”

© Gerlach Hochstenbach Dagblad BN De Stem

Terug naar vorige pagina