Nieuws
24 juli 2020: PH-BEN ziet Abraham

24 juli 2020: PH-BEN ziet Abraham

Op 24 juli 2020 was het exact 50 jaar geleden dat de heteluchtballon PH-BEN de eerste vaart heeft gemaakt. Deze 1e Nederlandse luchtballon is nog steeds luchtwaardig. Het bijzondere aan deze ballon (ten opzichte van de huidige ballonnen) is onder meer: geen ventilator, geen “stokken”tussen mand en branderframe, één enkele brander, geen parachutesysteem maar een “scheurbaan” voor de definitieve landing.

Deze eerste ballon vaart nog steeds en voldoet nog steeds aan de huidige veiligheidseisen voor een ballonvaart. Dit historische luchtvaartuig heeft daarom met de piloot Ad Haarhuis in de avond van 24 juli 2020 een mooie jubileumvaart gemaakt van Zundert naar Meerle/Ulicoten. Vier andere ballonnen van Ad Ballon  (met oa de veertig jaar oude PH-HOR) vergezelden de ‘jarige’ ballon tijdens deze bijzondere ballonvaart.

De PH-BEN zou in dit jubileumjaar van 50 jaar heteluchtballonvaart Nederland op verschillende ballonevenementen ingezet worden, maar door de Coronacrisis heeft dit helaas niet kunnen plaatsvinden.

Like ons op Facebook

Terug naar vorige pagina