Ballonverhalen
Henk Broeders behaald zijn 5000ste vaaruur

Henk Broeders behaald zijn 5000ste vaaruur

Henk Broeders, piloot van Ad Ballon, heeft afgelopen dinsdag 27 November zijn 5000ste ballonvaart uur gemaakt. Henk was vroeger woonachtig in het dorpje Wagenberg waar toen der tijd ook de Engelse arts en ballonvaarder Simon Faithfull woonde. Hierdoor kwam Henk in aanraking met het ballonvaren. Hij hielp in zijn vrijetijd mee bij het oplaten van de luchtballon en leerde daar Ad Haarhuis kennen.

Nadat Ad zijn brevet behaalde in Engeland in 1974 startte hij met Ad Ballon in 1983 en ging Henk een paar jaar later bij hem in opleiding en behaalde hij zijn brevet op 5 Maart 1986.

In 1987 is Henk in dienst gekomen bij Ad Ballon. Hij heeft sinds die tijd duizenden passagiersvaarten gemaakt, maar buiten het commercieel varen om ligt Henk zijn grootste passie bij het wedstrijdvaren. Zo heeft hij onder anderen het Nederlands kampioenschap 14 keer op zijn naam weten te zetten en is hij tevens houder van het Nederlandse hoogterecord van maar liefst 8,4 kilometer! Verder heeft Henk het afstandsrecord op zijn naam staan en ook het duurrecord van 20 uur en 37 minuten! Dit duurrecord vond begin Januari 2011 plaats. Hij startte toen s ’avonds met zijn ballon vanuit Zundert om de volgende dag rond 16:00 uur te landen in de buurt van het Duitse Leipzig.

Afgelopen dinsdag 27 November was het dan zo ver, Henk vertrok met zijn eigen luchtballon vanaf het opstijgveld van de familie Snepvangers in Zundert voor zijn 5000ste vaaruur. Na een zeer bijzondere ballonvaart zette hij zijn ballon weer in de buurt van Etten-Leur aan de grond. Dit werd natuurlijk gevierd met champagne!

Terug naar vorige pagina