Ballonverhalen
Ad Ballon Cup 2012

Ad Ballon Cup 2012

In het weekend van 11 en 12 februari is de Ad Ballon Cup 2012 gehouden. 9 Teams deden mee aan deze, door de DBCC (Dutch Balloon Competition Club) georganiseerde wedstrijd.

Zaterdagochtend verzamelden de teams zich bij Ad Ballon om 05:45 uur voor de main- en vaart briefing. Volgens de meteo zou er op geringe hoogte nog redelijk wat wind staan, maar het was gelukkig wel mogelijk om te varen. De opstijglocatie was Goirle. Hiervandaan was er de meeste ruimte om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Op het veld lag een laagje sneeuw en de temperatuur aan de grond was -12C wat een extra dimensie aan het gebeuren gaf. Piloten, crew en wedstrijdleiding waren allemaal dik ingepakt tegen de ijselijke kou.

De eerste opdracht was Hesitation Waltz. Bij deze opdracht kiest de piloot uit drie of vier kruispunten waar hij naartoe moet zien te manoeuvreren om vervolgens op, of zo dicht mogelijk bij het gekozen kruispunt je marker (lint met een zakje zand) te gooien. Diegene die zijn marker het dichtste bij het middenpunt van het kruispunt gooit krijgt het maximaal aantal te verdienen punten (1000). De tweede opdracht was een Pilot Decleared Goal. Hiervoor laat de piloot voor de opstijging aan de wedstrijdleiding weten welk kruispunt hij of zij kiest om naartoe te varen en daar zijn marker te gooien. Deze moet echter met een minimale en maximale afstand hebben van de eerste opdracht. Als laatste opdracht was er een Gordon Bennett Memorial. Hierbij worden twee tot drie gebieden aangegeven waarin gescoord kan worden. In het kleinste gebied kan men de meeste punten behalen. Echter in dit kleinste gebied is een nog kleinere zone dat niet meetelt om te scoren. Gooit de piloot per ongeluk hier zijn marker in dan heeft hij alsnog 0 punten. Deze opdracht is voor wedstrijd-piloten altijd een moeilijke, maar leuke uitdaging! Na deze laatste opdracht zochten de piloten een plekje om te landen in de buurt van Zundert.

Bij terugkomst op de ballonbasis van Ad Ballon was heerlijk bijkomen en opwarmen met broodjes en verse soep. Ook konden hier de gasflessen weer gevuld worden.

Zaterdagmiddag was om 15:00 uur de briefing. Wederom koos de wedstrijdleiding ervoor om vanuit Goirle te vertrekken. Op het veld was nog een extra overleg i.v.m. het weer. Nadat het sein “groen” was gegeven begonnen de piloten aan de opdrachten vier en vijf. De vierde opdracht was een Race to an Area, dit houdt in om zo snel mogelijk een bepaald gebied te verlaten met de ballon. De registratie hiervan gebeurt door een logger (GPS). De vijfde opdracht was een Hesitation Waltz Piloten moesten naar grote hoogten doorstijgen om het laatste doel te bereiken. Ondanks dat de piloten hard aan het werk waren konden ze toch nog even genieten van het schitterende mooie witte landschap!

Zondagochtend vonden opdrachten zes, zeven en acht plaats. Om 06:30 uur was de briefing. Al snel werd duidelijk dat er weinig wind was en dat dit een lange ballonvaart zou kunnen gaan worden. De zesde opdracht was Fly In waarbij de piloten zelf een opstijglocatie moesten kiezen. Het veld waarna toe gemanoeuvreerd moest worden was het vaste opstijgveld van de fam. Snepvangers in Zundert. Na het opstijgen van de ballonnen was het voor de piloten heel geduldig wachten om op deze locatie uit te komen. Een groot aantal haalde dit, maar een paar teams hadden echt een verkeerde startlocatie gekozen en mistte het veld op vele honderden meters. Na deze opdracht was er een Fly On. Bij deze opdracht bepaalt de piloot tijdens zijn vaart wat zijn volgende doel wordt. Deze moet hij op de marker van het eerste doel schrijven. Na het droppen van deze marker begon meteen de volgende opdracht, de achtste opdracht was een Elbow, hierbij is het de bedoeling om een zo groot mogelijke hoek te varen, dit kan je bereiken door gebruik te maken van verschillende wind richtingen op verschillende hoogtes. Bijna alle piloten hebben een vaart van maar liefst twee uur gemaakt!

Op zondagmiddag werd de laatste vaart gemaakt. De briefing was vervroegd naar 13:00 uur, omdat er een weersverslechtering zat aan te komen. Er werd besloten om naar het startveld te rijden in Wernhout. Hier vond nog een extra meteo briefing plaats. Na aanleiding van de meteogegevens werd er besloten dat er maar één opdracht gevaren kon worden. De teams bereidden zich voor op een relatief korte vaart. Opnieuw was dit een Hesitation Waltz.

Dit was de laatste kans voor de piloten om hun score te verhogen om zo de eerste plaats te behalen! Na de landing in de buurt van Meerle (B) keerden alle teams terug naar Ad Ballon voor een heerlijk diner en een borrel. Na vier geweldig mooie vaarten met in totaal negen, goed gezette opdrachten door de wedstrijdleiding Sanne Haarhuis en Judith ten Brummelhuis, werd het eindresultaat bekend gemaakt. Ad Haarhuis sleepte de eerste prijs in de wacht. Op de tweede plaats eindigde Henk Broeders en derde werd Rene van Gameren.

De einduitslag van alle deelnemers met het totaal aantal behaalde punten is als volgt:

1. Ad Haarhuis totaal score: 7154 punten
2. Henk Broeders totaal score: 6440 punten
3. Rene van Gameren totaal score: 5794 punten
4. Erik Pals totaal score: 5553 punten
5. Bert Stuiver totaal score: 5475 punten
6. Frans van Hooft totaal score: 5011 punten
7. John Schoone totaal score: 4129 punten
8. Maikel Kouwenberg totaal score: 3812 punten
9. Johannes Kooistra totaal score: 1888 punten (heeft alleen zondag meegedaan)

De Ad Ballon Cup 2012 was gestreden. Dankzij de inzet van alle mensen van de organisatie, de observers, de cateringploeg en het tankteam kan worden teruggekeken op een zeer geslaagde wedstrijd.

Terug naar vorige pagina