Ballonverhalen
Lorraine Mondial Air Ballons 2013

Lorraine Mondial Air Ballons 2013

Op 27 juli 2013 vertrok een team van Ad Ballon met de Air Miles/Ad Ballon ballon (PH-LOX) richting het Fanse Chambley voor de 13e editie van het geweldige ballon evenement Lorraine Mondial Air Ballons. Het evenement vond plaats van 26 juli tot en met 4 augustus 2013. In totaal deden er verspreid over 10 dagen ruim 420 ballonteams uit 48 landen mee, hiermee is dit het grootste ballon evenement van Europa!

Vanaf het startterrein, een oude legerbasis, maakten we een aantal geweldige vaarten, waaronder de vaart van woensdagavond. We startten deze avond rond 20.00 uur en vaarde over het glooiende Franse landschap met nog vele honderden ballonen om ons heen. Vanuit de lucht zag je mooie kleine dorpjes met daar omheen enorme velden. Na ongeveer een uur landde we met nog een aantal ballonnen in hetzelfde veld bij een aardige boerin. Deze avond werd een nieuw wereld record gevestigd doordat binnen het tijdbestek van 1 uur 408 ballonnen het luchtruim kozen! De totale massa opstijging duurde ongeveer 5 kwartier.

De ochtendvaarten waren ook zeer de moeite waard, ondanks het vroege tijdstip van het op staan (elke ochtend ging om 05:00 uur de wekker), maar eenmaal op het startterrein aangekomen en na de briefing konden we onze ballon gaan klaar maken voor werkelijk schitterende ochtendvaarten waarbij, wederom, vele andere ballonnen het luchtruim kozen en ook hier een nieuw wereld record werd gevestigd. Op deze donderdag stonden langs de start/landing en taxi banen in totaal 391 ballonnen opgesteld. Een team van het Guinness Book of World Records heeft op de grond en vanuit de lucht alles nageteld. Na de opstijging hadden we geweldige vergezichten over de bossen en dorpjes in de omgeving en op de bijna 400 andere luchtballonnen.

In 2015 vindt het grootste evenement van Europa weer plaats op Chambley Planet’Air van 24 juli t/m 2 augustus 2015.

Terug naar vorige pagina