Ballonverhalen
Brandweer redt Ad Ballon

Brandweer redt Ad Ballon

De brandweer heeft serieuze oefeningen nodig om in topconditie te blijven. Met regelmaat bedenken ze de vreselijkste scenario's om in geval van hoge nood te redden wat er te redden valt. Daarbij wordt liefst alle materieel gebruikt en getest, alle weersomstandigheden zijn welkom en alle mogelijke complicaties worden ten volle uitgewerkt. Nu viel de eer aan Ad Ballon om de lokale reddingsbrigade alle gelegenheid te bieden hun uiterste kunnen te tonen.

Volgens wens "stortte" piloot Ad Haarhuis daarom met twee passagiers neer op een van de puinhopen van Stolwerk aan de Tilburgseweg te Breda. Met loeiende sirenes rukte de Bredase brandweer uit om de ballonvaarder en de twee passagiers uit hun benarde positie te bevrijden.

De situatie, bleek uiterst precair:
De mand was schuin op de helling terecht gekomen en dreigde naar beneden te vallen en een van de passagier had een hartaanval gehad. De andere persoon was uit de mand geslingerd en lag kermend van de pijn in de blubber hier nog half onder. De piloot had veel pijn, later bleken beide polsen gebroken. Hij kon daardoor het ventiel van de gascilinder ook niet dichtgedraaid krijgen. Met al deze narigheid duidelijk in beeld kon de brandweer helemaal los gaan.

Nadat de ballon met een paar kabels was vastgelegd lukte het om de gaskraan dicht te draaien. Met een ladderwagen werd de passagier met hartaanval naar een lager gelegen gebied gebracht, waar alle zorg werd verleend. Gelukkig net op tijd. Vervolgens werd de piloot uit zijn benarde positie bevrijd.
De moeilijkste actie moest nog komen...nl het derde slachtoffer. De mand moest worden gestut met houten blokken om de druk op de gewonde weg te halen en hem uit te kunnen graven.
Voorzichtig werd hij naar beneden getakeld. Als laatste onderdeel werd met behulp van touwen, een lier en mankracht de mand naar boven getrokken.

Toen eenmaal alle slachtoffers en materiaal in veiligheid waren gebracht volgde er een evaluatie. Men kon terugkijken op een geslaagde brandweeroefening.
Zo'n topprestatie is een doorsnee dag voor deze mannen van stavast. Alle respect voor hen.

Terug naar vorige pagina