Ballonverhalen
ENERGIE ZUINIG BALLONVAREN

ENERGIE ZUINIG BALLONVAREN

Ad Ballon heeft sinds begin december de “Eco Magic” demonstrator ballon voor een aantal weken in bruikleen voor proefvaarten met klanten en geïnteresseerden die het fenomeen met deze bijzondere en energie besparende ballon kunnen en mogen ervaren. Ecomagic is het ballonmateriaal van de toekomst. Het principe is eenvoudig : maak ballonstof dubbelwandig en de warmte die nodig is om de ballon te laten opstijgen blijft veel beter behouden. Minder propaanverbruik, minder CO-2 uitstoot.

15 december j.l. bleek een ultieme dag voor een vaart met deze super ballon. De weersverwachtingen op 14 december gaven al goede hoop voor een mooie ballonvaart op de 15e, minimale temperaturen van -7C, helder weer, zon, volle maan, zeewatertemperatuur van 11C en een Oost Noordoosten wind met een snelheid van 15kts op enige hoogte.Ad Haarhuis en Dook Weidema besluiten om beurten een solovaart met deze ballon te maken met een respectievelijke vaartijd van een uur. Ad vertrekt als eerste vanaf het Minervum in Breda met een belading van 3 V20 flessen, een voor het vullen,een voor hemzelf en een voor Dook, voor ieder twee krentenbollen en een fles water wordt gedeeld.

Het lijkt en voelt alsof we een recordvaart gaan maken wat achteraf en onder gegeven omstandigheden eenvoudig had gekund, een solovaart in deze ballon geeft je een beetje het gevoel alsof met een gasballon bent opgestegen en het varen in deze ballon is misschien nog wel leuker dan een vaart in een gasballon. Het is in het begin even wennen om met deze ballon te varen maar wanneer je het een beetje onder de knie hebt begint het grote genieten, wanneer de zon de ballon verwarmt is het gebruik van de brander tot minimaal gereduceerd. Het is met name deze ervaring die het varen in deze ballon zo bijzonder maakt en zeker wanneer je alleen bent natuurlijk. Na een mooie vaart over Breda maakt Ad na 40 minuten een tussenlanding ergens achter Prinsenbeek, tijd geklokt,fles dicht,krentenbollen opgegeten Ad er uit, Dook er in en stijgt weer op om 11.45-uur , na 50 minuten varen maakt hij zijn landing net buiten Fijnaart.In anderhalf uur werd er 14 liter propaan verbruikt wat bij nader inzien natuurlijk nog een stuk minder had gekund door je beter voor te bereiden op een echte recordvaart met deze ballon. Het varen met deze ballon geeft het ballonvaren een totaal nieuwe dimensie met ongekende mogelijkheden. Een vaart van Breda naar Ramsgate had met een flesje meer op 15 december eenvoudig gekund Hoogste tijd om te gaan nadenken..duurzaamheid krijgt een steeds leukere dimensie !

Terug naar vorige pagina