Ballonverhalen
Recordvaart in BN De Stem

Recordvaart in BN De Stem

Ballonvaarder jaagt op nieuw record BREDA - "Ik ben nogal een streber. Ik hou van records." Ballonvaarder Henk Broeders (51) uit Zundert heeft al 'een stuk of twaalf' Nederlandse records en kampioenschappen ballonvaren op zijn naam staan

En toch staat hij te trappelen om de volgende uitdaging aan te gaan. Deze winter wil de piloot en planner van het Bredase ballonvaartbedrijf Ad Ballon een nieuw duur- en afstandsrecord vestigen. "Waarom? Nou gewoon, omdat het kan", lacht hij. "We hebben een nieuwe ballon, dankzij onze nieuwe sponsor Vaillant, die van de cv-ketels." Het bijzondere aan deze ballon is de stof. "Dat is echt iets nieuws in de ballonwereld. Het is een dubbelwandige zilverachtige stof, met tussen de twee stoflagen kleine kussentjes. Dat isoleert heel goed, waardoor de lucht in de ballon warmer blijft en je dus langer in de lucht kunt blijven met dezelfde hoeveelheid gas. Het werkt net als dubbel glas."

In totaal kostte de ballon tussen de 70- en 80.000 euro. "Inclusief mand, brander en gasflessen. Maar zonder piloot, want ik ben onbetaalbaar", grijnst hij.

De onverstoorbare Broeders is al houder van het nationaal duur- en afstandsrecord. In 2002 bleef hij negen uur in de lucht en legde 668 kilometer af. "Ik hoop nu minimaal twaalf uur te varen. En als het lukt, zestien of zeventien uur." Hij mikt op een 'magische' afstand: 750 kilometer. Of duizend. "Hoe verder, hoe beter. Als ik de pijp uit ga, wil ik zeker weten dat ik met mijn records in de boeken sta." Broeders wil ergens tussen nu en april vertrekken. "De winter is de beste tijd, dan is het weer stabiel. In de zomer veroorzaakt de warmte te veel thermiek." Het is nu een kwestie van de weerberichten in de gaten houden. De wind moet niet te sterk zijn en uit het westen komen. "Anders beland ik in de Atlantische Oceaan. Ik hoop ergens bij de Russische grens te landen. Daar mag ik niet verder."

Broeders is ook houder van het nationaal hoogterecord met acht kilometer. "Dat is eigenlijk gek als je bedenkt dat ik hoogtevrees heb. Als ik thuis de ladder op moet om een lamp te verwisselen, krijg ik al knikkende knieën. Maar ballonvaren is anders. Het net als heroïne: het is een verslaving."

Bron: BN De Stem

Terug naar vorige pagina