Ballonverhalen
Ballonvaren en hoogtevrees

Ballonvaren en hoogtevrees

Hoe komt het dat je tijdens het ballonvaren geen last hebt van hoogtevrees? Het is algemeen bekend dat mensen die een ballonvaart maken geen last van hoogtevrees hebben,ook als zij dat in andere situaties wel hebben. Hoe dat komt: - verwarring over het gevoel: veel mensen die denken dat ze hoogtevrees hebben, lijden eerder aan "stijlteangst" of "avonturenangst".

-stijlteangst : het gevoel dat je hebt op een toren, als je langs een klif loopt, op een ladder staat.

Deze angst ontstaat omdat je bang bent om ergens vanaf te vallen en dit is niet zozeer een angst maar meer een gezonde overlevingsdrang. Sta je langer op de toren, loop je een tijdje langs de klif, ben je al een paar keer de ladder op en af geweest of langs de balustrade op 6 hoog gelopen, dan wen je aan het gevoel, aan de hoogte, vertrouw je steeds meer op jezelf, op de toren, de klif, de ladder, de angst verdwijnt.

De wand van de mand is gemaakt van ondoorzichtig gevlochten riet, degelijk en sterk,zodat het stijlteangstgevoel zich niet ontwikkelt.

- avonturenangst : deze angst komt voor in allerlei apparaten op de kermis, attractieparken, vakantieactiviteiten.

Vaak gaat het hier om regie : je kunt je alleen maar aan het apparaat waar je inzit overgeven of aan de bestuurder zoals in een vliegtuig of een ballon. In een ballon ben je van het begin af aan betrokken bij de ballonvaart, het opbouwen, van mand, brander, het oplaten van de ballon etc. Alle piloten krijgen hier een training voor voordat ze hun brevet halen, dit is algemeen bekend in de luchtvaart,mensen die een ballonvaart willen maken kunnen op de websites van de aanbieders de historie van het ballonbedrijf en de ervaring van de piloten te weten komen. Alle piloten van Ad Ballon hebben jarenlange ervaring en hebben talloze kampioenschappen binnen gehaald,kijk even op onze site naar hun prestaties! Ad Haarhuis werd een jaar geleden werd gebeld door Ton Screzevski, manager van ING Bank. De bank had een ballon in de vaart, maar Ton durfde niet met de gasten mee omhoog. Zijn angst was zo groot dat, als hij een vliegtuig hoorde in de lucht, het klamme zweet hem al uitbrak.

Ton was dus een uitermate geschikt persoon om het verhaal van ballonnen en geenhoogtevrees te testen.

Toen Ad het Ton voorstelde kreeg hij het meteen Spaans benauwd, maar Ton haakte niet af.

Ad vertelt:‘Ik bood hem een proefvaart aan, met de volgende ingredienten:

- rustig weer : zodat we indien gewenst snel een landing konden maken.
- open terrein : zodat we indien gewenst snel een landing konden maken.
- geen andere passagiers : geen afleiding of andere verplichtingen of druk.
- een kleine tweepersoons ballon : PH-DOS
- veel tijd en ruimte inlassen voor uitleg van de ballon, constructie, veiligheden etc.

Na de uitvoerige uitleg ben ik met hem gaan varen. Eerst op een hoogte van 50 cm tot Ton aangaf dat hij best wat hoger wilde. Naar boomtophoogte, weer naar beneden, zo voeren we bijna een uur door de lucht. Uiteindelijk bereikten we een hoogte van 140 meter en maakten na een relaxte vlucht een mooie landing. Later heeft Ad weer contact met Ton opgenomen om te horen hoe hij terug kijkt op zijn ervaring.

Ton :”Ik heb de hele vaart het gevoel gehad dat ik de regie in handen had,dat er niets gebeurde dat ik niet wilde.”

Ad : “We zijn uiteindelijk tot een hoogte van 140 meter geklommen. Zou je het nog een keer doen ?”

Ton :”Ja, als ik de regie in handen heb, zou ik het weer doen!”

Ad : “En met 3 vrienden of bekenden, zou je dan een vaart gaan maken?”

Ton : “Ja, als ik het gevoel heb dat zij mij niet belemmeren wel”.

Ad :”Heb je nu een stuk van je vliegangst, van je hoogtevrees overwonnen?

”Ton : “Jazeker!” “Ik ga volgend jaar naar Griekenland vliegen,ik ga nu ook regelmatig op de Euromast kijken.Ballon varen kan echt een grote bijdrage leveren aan het wegnemen van vliegangst en hoogtevrees!”

Ad : denk je dat een ballonvaart kan bijdrage aan het weghalen van hoogtevrees bij mensen als Ad Ballon een traject van 6 ballonvaarten aanbiedt, denk dat er heel veel mensen mee geholpen kunnen worden.

Terug naar vorige pagina